Ağız Kokusu ( Halitozis )

Ağız Kokusu ( Halitozis )

Ağız Kokusu ( Halitozis )

Halitozis (ağız kokusu)

Ağız kokusu, tıbbi terimi ile halitozis, insanların kendisi ya da çevresi tarafından farkedilen ağızdan çıkan kötü kokudur. Özellikle nefes alma ve konuşma esnasında kişiler tarafından farkedilen bir durumdur.

Kötü ağız kokusu kişiler arası iletişimi olumsuz etkilediği gibi, kişide sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemleri oluşmasına yol açmaktadır. Hatta ağız kokusu probleminden ötürü sosyal ve bireysel izolasyonlar da görülebilmektedir. Son yıllarda ağız kokusu ile ilgili bilgi birikimi giderek artmış, tükürükte ve nefeste bakteriler tarafından üretilen uçucu sülfür bileşiklerinin (USB) direkt ölçümü geliştirilmiş, kokunun kaynakları ve sebepleri daha net olarak ortaya konabilmiştir.

Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?

Gıdalar: Yemek yedikten sonra dişlerimizi fırçalamadığımız zaman gıda parçaları dişlerin arasında kalır. Dişlerin arasında biriken bu gıda parçaları bakteri oluşmasına neden olarak ağız kokusuna yol açar.

Tütün Ürünleri: Tütün ürünleri kullanımı dişlere büyük zarar vermektedir. Sigara içmek diş eti hastalıklarına yol açar. Ağız kokusunu gidermek için mutlaka tütün ürünlerini kullanmayı bırakmalıyız.

Ağız Kuruluğu: Tükürük ağızın kuru kalmasını engelleyerek kötü kokulara neden olan partikülleri temizler. Tükürük üretiminin azalması ağız kokusuna yol açan bir durumdur. Özellikle ağzı açık uyuyan insanlarda ağız kuruluğu daha fazladır.

İlaçlar: Kullandığımız bazı ilaçlar da ağız kuruluğuna ve buna bağlı olarak ağız kokusuna sebep olabilir.

Ağızdaki Enfeksiyonlar: Periodontal hastalıklar, ağızda oluşan yaralar ,tedavi edilmeyen diş çürükleri hoş olmayan ağız kokusuna sebebiyet verir. Plak retansiyonuna neden olan protetik uygulamalar, temizlenmeyen ve sürekli ağızda tutulan protezler de ağız kokusu sebebidir.

Sistemik Hastalıklar: Mide ile ilgili problemler ağız kokusuna sebebiyet verir. Bunun dışında diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları, metabolik bozukluklar ve kanserler ağız kokusunda neden olan hastalıklardır.

Ağızda koku olmasının sebebi genel orak ağız hijyenini tam olarak sağlayamamaktır. Günlük olarak diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi rutin olması gereken temizlik uygulamasını yapmadığımız takdirde bakteriler ağzımızı istila eder. Bunun sonucunda yoğun ağız kokusu ve diğer ağız sağlığı sorunları oluşur.

Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması, gargara ve diş ipi kullanılması son derece önemlidir.

Dil yüzeyinin kazınması için plastik dil kazıyıcıları ve küçük fırçalar dizayn edilmiştir. Bunlar, özellikle bulantı refleksi olan hastalar için kolaylık sağlar. Dil olabildiği kadar dışarı çıkarılır, dil temizleyici/kazıyıcı dilin olabildiği kadar arka bölgesine yerleştirilir ve kuvvet uygulayarak öne doğru yavaşça çekilir. Halitozisli hastalar bu işlemi günde birkaç kez tekrarlamalıdırlar.

Mikobiyal yükün azaltılması, periodontol hastalıklar ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi, yeterli sıvı alımı gerekmektedir.