Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu Diş Hekimliği

Diş çürüğü, çürük yapıcı gıdaların (yapışkan yiyecekler, şeker, karbonhidratlar gibi) diş yüzeyinden yeterli derecede temizlenmemesine bağlı oluşan diş doku kaybıdır. 
Çürük oluşumu, dişlerin morfolojik yapısı, tükürüğün temizleyici etkisi ve dil, dudak, yanakların mekanik temizleme etkisine bağlı olarak bireylerde farklılık göstermektedir.
Çürük bir diş, soğuk ve şekerli gıdalara karşı hassasiyet olması, kahverengi – gri ya da beyaz tebeşirimsi opak renklenmeler görülmesi gibi belirtiler verebilir.
Bunun yanı sıra, diş doku kaybı, aşınmalar nedeniyle de oluşabilmektedir. Dişlerin çok sert fırçalanması, günde 3 defadan fazla, uzun süre ve yanlış fırçalama yapmak, asitli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmesi, diş sıkma veya gıcırdatma, yanlış diş macunu (aşındırıcı madde oranı fazla olan) veya yanlış diş fırçası (aşırı sert) kullanılması; dişlerde aşınma ve madde kaybına sebep olabilecek faktörlerdir.
Çürük ya da aşınma nedeniyle meydana gelen doku kaybı miktarına göre, dişe yapılabilecek restoratif tedaviye karar verilir. Diş renginde yapılan estetik kompozit dolgular, restoratif tedavi seçeneklerinden biridir.


Çürük ya da aşınma nedeniyle oluşan diş doku kaybını önlemek için ne yapmalıyız?

  • Günde 2 kez 2dk dişlerimizi fırçalayalım 
  • Şekerli ve asitli gıdaları aşırı tüketmeyelim ve tüketim sonrası dişlerimizi fırçalayalım
  • Ara yüz çürüklerinin oluşumuna karşı, diş ipi ya da arayüz fırçası kullanalım
  • Diş hekiminin önerdiği, ağız ve diş yapımız için uygun olan diş macunu ve diş fırçasını (orta sertlikte ya da yumuşak) kullanalım
  • Asitli içecekleri pipet ile içelim

Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız?
Diş fırçası kıllarının yarısı diş, yarısı dişetinde kalacak ve kılların aksı dişlerin çiğneyici yüzeyine bakacak şekilde 45 derece açıyla pozisyonlandırılır. Bir diş üzerinde yaklaşık 10 kez dairesel hareket yapılarak dişlerin ön ve arka yüzeyleri fırçalanır. Dişlerin çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanır.