Periodontal Hastalıklar

Periodontal Hastalıklar

Periodontal Hastalıklar

Periodontal Hastalıklar

Periodontal Hastalık Nedir?

Diş eti hastalıkları, diş yüzeyinde biriken bakteri plağıyla birlikte başlayan ileri dönemde kemik kaybına yol açabilen diş eti enflamasyonu şeklinde kendini gösteren hastalıklardır. Periodontal hastalıklar tüm yaş gruplarını etkilemektedir. Ancak yetişkinlerde daha sıklıkla görülür. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilinir. Gingivitis diş eti hastalıklarının en sık görülen formudur. Eğer gingivitis tedavi edilmezse hastalık periodontitis safhasına geçer.

 

Periodontal Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı diş etinin soluk pembe renginde, yüzeyinin portakal kabuğu görünümünde olması gerekir. Diş etinde görülen koyu kırmızı renk, diş etlerinde şişlik, diş fırçalarken ve diş ipi kullanımı esnasında diş etinde görülen kanama, kötü ağız kokusu periodontal hastalığın belirleyicisi olabilir. Hastalık ilerleyen safhalarda yani periodontitis aşamasına geçtiğinde diş kaybı, kemik kaybı, dişlerde sallanma, dişlerde aralanma, hafif bir etkenle bile kanama görülebilir. Bununla beraber, diş eti hastalığı hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.

 

Periodontal Hastalıklar Neden Kaynaklanır?

Periodontal hastalıkların önlenmesi için ilk önce bakteri plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Plak düzenli ve uygun bir şekilde temizlenip uzaklaştırılmadığında hastalık görülmeye başlar. Bununla beraber sigara kullanımı; kötü protez uyumu; çiğneme sırasında gelen travmalar; diyabet, kalp damar rahatsızları, down sendromu, AIDS gibi hastalıklarda da şiddeti artmaktadır.

 

Periodontal Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Periodontal hastalıklar gingivitis aşamasında mekanik temizlikle önlenebilir. Ancak bakteri plağının tükürükten gelen iyonlarıyla beraber bu plaklar ileri aşamada diş taşına dönüşebilir. Bu diş taşları temizlenmezse kemik kaybı,diş eti çekilmesi görülebilir. Diş taşı temizliği sadece diş hekimi tarafından uygulanabilir. Zararlı mikroorganizmalar diş köküne kadar uzandığı zaman kök yüzeyi düzleştirilmesi de yapılmalıdır. Hastalığın agresif görüldüğü durumlarda 6 ayda bir takip ve ağız bakımını etkin bir şekilde yapması önerilir.