İmplant

İmplant

İmplant

Dental implantlar, eksik diş köklerinin yerine çene kemiği içine yerleştirilen, titanyum malzemeden üretilmiş yapılardır. Titanyumun, canlı dokularla biyolojik uyumluluğu mükemmeldir ve kemik doku titanyuma çok iyi bağlanmaktadır.

Dental implantlar, günümüzde çok fazla tercih edilen bir tedavi seçeneğidir ve kısmi ya da tam dişsiz hastalar olmak üzere birçok farklı vakada kullanılabilmektedir. Ayrıca, dental implantlar ile klinik olarak uzun dönem başarı elde edilmektedir.

İmplant destekli sabit protezler

Tek diş eksikliği

Bu gibi durumlarda, geleneksel diş destekli köprü protezlerine alternatif olarak implant ile eksik dişin yerine koyulabilmesi mümkündür.

Çoklu diş eksiklikleri

İki ya da daha fazla diş eksikliği olan durumlarda, eksik diş boşlukları implant destekli köprü protezleri ile doldurulabilir. Bu tip protezler, diş destekli köprü protezlerine alternatif olarak yapılabilir. Ya da eksik diş boşluğu mesafesi fazla uzun ve komşu dişleri kullanarak geleneksel diş destekli bir köprü protezi yapmanın mümkün olmadığı durumlarda, hareketli protez yerine implant destekli köprü protezleri iyi bir seçenek oluşturmaktadır.

Tam dişsizlik 

Tüm dişleri olmayan hastalarda, alt ve üst çeneye yerleştirilen 6-8 implant ile hastalara sabit bir protez seçeneği sunmak mümkündür.
Ayrıca, belli kriterler hekim tarafından değerlendirilerek, günümüzde minimum sayıda implant kullanılarak (4-6) sabit protezler yapılabilmektedir.

İmplant destekli hareketli protezler
Çene kemiğinin çok fazla eridiği durumlarda, geleneksel tam protezlerin tutuculuğu ve stabilitesi bakımından sorunlar yaşanmaktadır.  Böyle durumlarda, implantlardan destek alınarak daha tutucu ve stabil olan implant destekli hareketli protezler yapılabilir. Dolayısıyla, hastanın çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonel etkinlikleri de iyileştirilir. 
İmplant destekli hareketli protezlerin yapımı için, 2, 3 ya da 4 implant yapılır. 

İmplant tedavisi nasıl bir süreçtir?

İmplant uygulaması öncesinde, kemiğin durumu iyi değerlendirilir. Hekim tarafından implant tedavisi uygun görülürse, implantın yerleştirileceği alanlar ve implant sayısı belirlenir. Uygulama, klinikte lokal anestezi altında yapılmaktadır. Çok endişeli ve kaygılı hastalarda, kliniğimizde sedasyon yapılarak lokal anestezi altında da implant uygulanmaktadır. 

Anesteziden sonra dişeti açılarak çene kemiğinin içine bir yuva açılır ve bu alana implant yerleştirilir. Sonrasında, dikiş atılarak dişeti kapatılır ve 7 – 10 gün sonra bu dikişler alınır. İmplantlar uygulandıktan sonra, 2,5 – 3 ay kadar, kemikle implantın kaynaşması beklenir. 

2,5 – 3 aylık süreç sonrası, implant üzerine iyileşme vidası denilen bir vida yerleştirilir ve implant ağız ortamına açılır. Dişetinin şekillenmesine de yardımcı olan bu vida takıldıktan 1 – 2 hafta sonra, daimi protezlerin yapımına geçilir.

Kimlere implant uygulanabilir?

Öncelikle, hastada implant uygulanabilecek yeterli kalınlık ve yükseklikte kemik olmalıdır. 
Genel sağlık durumu iyi olan ve yeterli kemik desteği bulunan hemen her yaştaki bireye implant uygulanabilir. Fakat 18 yaş altı kişilerde, çenelerin büyüme ve gelişimi henüz devam ettiğinden bu bireylerde implant uygulanması tercih edilmez.

Ayrıca, kontrol altında olmayan şeker, tansiyon vb. sistemik hastalığı olan bireylerde ve kemik metabolizmasını etkileyen ilaç kullanan hastalarda, bu kişilerin doktorlarıyla konsültasyon yapılarak implant tedavisine karar verilmelidir. Kalp, tansiyon ve şeker rahatsızlığı kontrol altında olan bireylerde ise, implant uygulanabilir.

İmplant uygulaması sonrası bakım

İmplant tedavisinden sonra, ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. İmplant uygulanmış alanda cerrahi bir işlem yapılmıştır ve cerrahi işlem görmüş bu alan enfeksiyona açık bir bölgedir. Bu yüzden, implant tedavisi sonrası, ağız bakımına ekstra dikkat edilmelidir.

İmplant tedavisinin faydaları

  • Dental implantlar ile komşu dişlere hiç dokunulmadan diş eksiklikleri tamamlanabilmektedir.
  • Aşırı kemik kaybına bağlı tutuculuğu kaybedilen hareketli protezler, implantlarla desteklenerek daha tutucu hale gelmektedir.
  • Dental implantlar ile hem estetik hem de fonksiyonel (çiğneme, konuşma vs.) olarak tatmin edici sonuçlar elde edilebilmektedir.
  • Ayrıca, kısmi ya da tüm dişlerini kaybetmiş, hareketli protez kullanan hastalara, implant uygulamaları ile sabit protez seçeneği de sunulmaktadır.